Mieszkańcy Bydgoszczy spacerując śluzami, przemieszczając się z zachodu na wschód, mogli wstąpić do licznych restauracji, które były po drodze. Miejsc, gdzie można było zjeść, wypić, ale również doskonale się bawić, było tu wiele. Najważniejsze i największe restauracje znajdowały się przy śluzach starego odcinka Kanału. Począwszy od VI śluzy i restauracji między innymi Buchholza czy Uliszewskich. Pomiędzy VI i V śluzą, kilkaset metrów od mostu kolejowego nad starym odcinkiem Kanału znajdowała się wybudowana w 1838 roku restauracja Śluza Kwiatowa. Później było coraz ciekawiej, bo chociażby przy V śluzie znajdował się lokal wyposażony w muszlę koncertową – restauracja V śluza. Po drodze do kolejnej –

IV śluzy – można było wejść jeszcze do restauracji Schulkego, która była zlokalizowana przy wylocie ulicy, na której dziś znajduje się Muzeum Kanału Bydgoskiego – ul. Staroszkolnej. Kiedy doszło się do dzisiejszej ul. Wrocławskiej, koniecznie trzeba było zatrzymać się u Kleinerta – nestora bydgoskich restauratorów – lub Krügera. Na sam deser czekały restauracje za Wyspą Łabędzią, pomiędzy II a III śluzą, z których najpyszniejszy był établissement Patzera.

Przygotowanie merytoryczne: Tomasz Izajasz

Fotografie i pocztówki ze zbiorów: Tomasza Izajasza, Muzeum Kanału Bydgoskiego im. Sebastiana Malinowskiego oraz Archiwum Państwowego w Bydgoszczy i Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

Przygotowanie wystawy: Agnieszka Walther


format B5 32 strony